Wakacyjne warsztaty w Szreniawie

Wakacyjne warsztaty w Szreniawie

Wakacyjne warsztaty w Szreniawie 02.07-30.08.2019 r.
Propozycja zajęć Wakacyjne warsztaty w Szreniawie skierowana jest do grup oraz do indywidualnych zwiedzających. W czasie wakacji tj. od 2 lipca do 30 sierpnia prowadzone będą na terenie muzeum zajęcia od wtorku do piątku. Przedstawionych zostanie sześć tematów warsztatów: tkackie, kulinarne, rękodzielnicze, przetwórstwo mleka, savoir-vivre, glina. Zapisy prowadzone będą w kasie muzeum. Warunkiem uczestnictwa będzie wcześniejsze zgłoszenie (na tydzień przed warsztatami) oraz opłata za warsztaty, które odbędą się pod warunkiem zgłoszenia co najmniej 10 osób, a w przypadku warsztatów tkackich 3 osób.
 
Poniżej przedstawiamy charakterystykę poszczególnych zajęć wraz z czasem trwania i miejscem spotkania oraz kosztami:
 
Mleko i jego przetwory
Uczestnicy dowiedzą się skąd się bierze mleko i jakie produkty możemy z niego uzyskać. Podczas zajęć dzieci będą miały okazję spróbować ubić mleko w kierzynce. Dodatkową atrakcją będzie udój sztucznej krowy i kozy. Ponadto dzieci będą mogły nakarmić króliki, kozy, i owce.  
 
Miejsce spotkania: obora
Czas trwania: 2 h
Liczba uczestników: max 25 osób
Wiek: od 4 lat
Dla: grup oraz indywidualnych zwiedzających
Koszt: 16 zł od os.
 
Tkactwo
W trakcie warsztatów będzie można nauczyć się sztuki zakładania osnowy oraz samego tkania. Utkany przez siebie materiał będzie można zabrać na pamiątkę. 
 
Miejsce spotkania: sala konferencyjna w pałacu
Czas trwania: 6 h
Liczba uczestników: max 8 osób
Wiek: od 10 lat
Dla: indywidualnych zwiedzających 
Koszt: 16 zł od os.
 
Zwierzęta ze słomy
Podczas zajęć zostaną zaprezentowane techniki wyplatania figur zwierząt ze słomy. Każdy uczestnik pod okiem twórcy ludowego będzie miał okazję wykonać własnoręcznie postać wybranego zwierzęcia. Rękodzieło będzie można zabrać ze sobą na pamiątkę. 
 
Miejsce spotkania: namiot przed sceną
Czas trwania: 2 h
Liczba uczestników: max 30 osób
Wiek: od 8 lat
Dla: grup oraz indywidualnych zwiedzających
Koszt: 16 zł od os.
 
Wielkopolskie pożywienie chłopskie  – warsztaty kulinarne
Podczas zajęć uczestnicy będą przygotowywać tradycyjne potrawy związane z obszarem wielkopolski. Będą to dania charakterystyczne dla kuchni chłopskiej, spożywane w okresie letnim.
 
Miejsce spotkania: pracownia kulinarna
Czas trwania: 2 h
Liczba uczestników: max 25 osób
Wiek: od 10 lat
Dla: grup oraz indywidualnych zwiedzających
Koszt: 16 zł od os.
 
O zachowaniu się przy stole
Podczas zajęć uczestnicy będą mogli zapoznać się ze współczesnymi zasadami dobrego wychowania oraz poznają formy grzecznościowe obowiązujące w miejscach publicznych. Każdy z uczestników otrzyma broszurę z zasadami savoir-vivre. 
 
Miejsce spotkania: jadalnia w pałacu
Czas trwania: 2 h
Liczba uczestników: max 30 osób
Wiek: od 7 lat
Dla: grup oraz indywidualnych zwiedzających
Koszt: 16 zł od os.
 
Świat z gliny wyczarowany
Warsztaty dla osób również z niepełnosprawnościami. Podczas zajęć uczestnicy będą mogli sprawdzić swoje umiejętności plastyczne, wykorzystując do tego bardzo wdzięczny materiał jakim jest glina. Wykonane przez siebie prace każdy będzie mógł zabrać na pamiątkę.
 
Miejsce spotkania: plac przed sceną
Czas trwania: 2 h
Liczba uczestników: max 30 osób
Liczba uczestników z niepełnosprawnościami: max 10 osób 
Wiek: od 7 lat
Dla: grup 
Koszt: 16 zł od os.
 
Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie
ul. Dworcowa 5, 62-052 Komorniki
tel.: 61 81 07 629
Copyright ©2018 Muzeawielkopolskie.pl, Wszelkie Prawa Zastrzeżone
Liczba odwiedzin: 28158
Ta strona może korzystać z Cookies.
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.

OK, rozumiem lub Więcej Informacji
Informacja o Cookies
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.
OK, rozumiem